Concept

Oameni mici – foarte mari – aceasta este ideea de bază a Orăşelului copiilor. Într-o manieră ludică se va trezi interesul pentru activitatea politică, pentru un anumit domeniu profesional cu toate activităţile sale, de la producţie la contabilitate şi până la eliminarea deşeurilor. Micuţii cetăţeni vor fi interesaţi şi de activităţi onorifice în asociaţii şi de necesitătile sociale ale oraşului lor. Asertivitatea, dar şi respectul şi considerarea reciprocă devin importante în convieţuire. Copiilor li se oferă posibilitatea de a afla şi de a structura legături şi procese complexe ale vieţii urbane.
Un orăşel al copiilor necesită integrarea fiecăruia în diferite grupe, capacitatea de comunicare şi dispoziţia de a soluţiona conflicte. Regulile trebuie respectate, dar acestea pot fi şi modificate, dacă este necesar în anumte situaţii şi dacă majoritatea decide astfel. Copiii trăiesc experienţa de a fi implicaţi semnificativ în configurarea orăşelului lor.
Copiii pot exersa meserii, pe care le cunosc din viaţa de zi cu zi şi pot astfel privi în spatele culiselor şi constata că practicarea unei profesii implică mai mult decât ceea ce este vizibil.
Micuţii cetăţeni ai orăşelului pot experimenta îndeaproape şi structuri politice. Ei se pot înscrie ca şi candidaţi pentru alegerea primarului, trebuie să pregătească discursuri în campania electorală şi dacă vor fi aleşi trebuie să îşi ţină promisiunile şi consecinţele care rezultă din acestea. Sau ei pot vota iar apoi să îl tragă la răspundere pe candidatul ales.
Descoperirea seriozităţii vieţii într-o manieră ludică este sensul şi scopul Orăşelului copiilor.
Mulţumită iniţierii şi susţinerii prin Fundaţia culturală a Germanilor dunăreni a Landului Baden-Württemberg în colaborare cu Institutul de relaţii internaţionale Stuttgart, cu Casa Estului German din München şi cu alte instituţii, orăşelul copiilor Danubius şi-a putut deschide porţile în vara anului 2012 în Bărcut lângă Făgăraş pentru 90 de copii vorbitori de limbă germană cu vârste între 9 şi 12 ani din Serbia, Croaţia şi România precum şi pentru 40 de colaboratori şi îngrijitori. În 2013 au fost deja 100 de copii cu vârste între 7 şi 11 ani din Serbia şi România precum şi 40 de adulţi, care au fost cazaţi în casele Centrului pentru tineret din Bărcut şi Seligstadt şi care au şi-au luat în posesie orăşelul Danubius de pe terenul fostei şcoli germane şi a Bisericii evanghelice din Bărcut şi l-au umplut de viaţă.
Pe lângă obectivele deja menţionate ale proiectului şi efectele de învăţare care însoţesc acest tip de concept pedagogic, orăşelul copiilor în limba germană contribuie la dobândirea limbii şi culturii germane nu numai în România ci şi prin colaborarea cu minorităţile germane din alte ţări dunărene şi în întregul spaţiu dunărean.